Podjela priznanja Crvenoga križa

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec u Otoku je 8. studenoga, u restoranu Prepelica, priredilo svečanu podjelu priznanja za darivatelje krvi s područja Preloga i Donjeg Kraljevca.

Zahvalnice i značke za višestruko darivanje krvi darivateljima su uručili predsjednik GD-a CK-a Čakovec Mladen Valkaj i ravnateljica ureda GD-a CK-a Čakovec Nada Špoljarić, a na svečanost su pozvani svi darivatelji muškarci koji su krv dali od 10 do 40 puta te žene koje su krv dale od pet do 25 puta.

Ukupno je podijeljeno 150 zahvalnica i znački, među muškarcima je 36 darivatelja koji su krv dali više od 10 puta, 35 ih je krv dalo više od 20 puta, sedamnaestorica koji su dali krv više od 30 puta, a više od 40 puta (do 49 puta) darovali su krv Josip Beti, Alojzije Bermanec, Mate  Gašparović, Dragutin Hozjak, Marijan Jurcan, Josip Kovačić, Tihomir Krušelj, Đuro Slaviček i Josip Vlahek.

Kod žena je bilo dvanaest njih koje su krv darivale više od pet puta, devetnaest ih je darivalo krv više od 10 puta, sedam ih je darivalo krv više od 20 puta, a zahvalnicu i značku za 25 puta (do 34 puta) darovanu krv (što je ekvivalent 40 donacija kod muškaraca) primile su Božica Balent, Agneza Belić, Ana Bradač, Marija Dolenec, Ana Čubrilo, Ana Fleten, Anka Hržić, Jelena Hobor, Slavica Kivač, Marija Mirić, Verona Pongrac, Marija Pristošek, Mirjana Režek, Emilija Ružić i Margareta Stančin.

U obraćanju darivateljima M. Valkaj, predsjednik GD-a CK-a Čakovec posebno je istaknuo:

– U ovoj godini obilježavamo 130. obljetnicu Crvenog križa i 55 godina darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog crvenog križa. Hrvatski crveni križ od 1953. godine organizira akcije darivanja krvi na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Osim toga, Hrvatski crveni križ zalaže se za krvotok solidarnosti kako bi sva područja u Hrvatskoj imala dostatne količine krvi i da se u svim regija­ma ravnomjerno razvija svijest ljudi da daruju, krv. U 2007. godini u našoj župani­ji sakupljene su 3.473 doze krvi, što Crveni križ naše županije svrstava na 40. mjesto od 131 društva u državi s 3% darivatelja na 100 stanovnika. U ovoj godini, u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2008., prikupljeno je 2.490 doza krvi – što znači da smo na putu ostvarenja još boljeg rezultata ili bar istog, kao prošle godine. Tome i vi dajete svoj dragocjen prinos. U ovoj prilici zato posebno zahvaljujem i rekorderima u davanju krvi u Međimurju koji su darivali krv više od 100 puta

– Josipu Munđaru iz Selnice (116 puta), Dragutinu Kovaču iz Pribislavca (114 puta),  Stanislavu Stoku iz Čakovca(109 puta), Vladimiru Pergeru iz Čakovca (107 puta) i Marijanu Kolaru iz Čakovca (103 puta). Druženje darivatelja krvi s područja Preloga i Donjeg Kraljevca pomogli su i uljepšali prigodnim programom  učenici Osnovne škole Prelog. Slična svečanost uskoro će se prirediti i za darivatelje s područja Čakovca i gornjeg dijela Međimurja. (MB)